• philia

Masennus on kokovartalosyndrooma

Päivitetty: 19. maalis 2019


Masennustestejä, oirekuvauksia ja keskusteluryhmiä on koko internet pullollaan. Haluan kirjoittaa muutaman sanan vielä tärkeämmästä näkökulmasta eli masennuksesta tai uupumuksesta toipumisesta, erityisesti aivojen näkökulmasta katsottuna. Olen huomannut, että masennus-diagnoosin saamisessa on yksi yleinen ja vaarallinen haitta - ihminen kokee usein saaneensa taakan loppuelämänsä ajaksi. Joskus terveydenhoidon puolella tätä taakan tuntemusta lietsotaan muistuttamalla, että suattaapi olla, että pilleripurkilla pitää vierailla loppuelämän ajan, jos haluaa “elää normaalia elämää”. Mutta suattaapa olla, ettei tarvitsekaan. Minä haluan lähteä siitä olettamuksesta, että aivan kaikesta voi toipua ja parantua kokonaan, joskus nopeammin kuin uskoisikaan. Toivon ja hyvän tulevaisuuskuvan säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää ihan jokaisen terveyshaasteen ja elämän ongelman edessä.


Kirjoitan tätä sinulle, joka olet toipumisen tiellä oman masennuksen tai esimerkiksi työuupumuksen kanssa. Se ei tarkoita, etteikö oireiluja tai haasteita vielä voisi olla. Toipumisen tiellä oleva ihminen tekee asioita, jotka edesauttavat kokonaisvaltaista toipumista. Masennustyyppiset ongelmat ovat kokovartalosyndroomia siksi, että mieli ei ole ainoa, mikä kaipaa toipumista. Keho on voimakkaasti mukana kokemassa ja pahimmillaan myös ylläpitämässä masennustilaa. Suosittelen lukemaan edellisen blogikirjoituksen jos et jo sitä ole lukenut. Se käsittelee keho-mieli -yhteyden ihmeellisyyksiä, aihetta, joka liittyy myös tähän oleellisesti. Tulen puhumaan lähiaikoina masennuksen osatekijöistä ja siitä, miten voit jatkaa toipumisen tiellä uusin ajatuksin ja konkreettisin keinoin pitäen myös huolta siitä, että mielesi säilyy mahdollisimman hyvinvoivana tulevaisuudessa. Kaikki ajatukset ja vinkit perustuvat tutkimustietoon sekä positiivisen psykologian ajatukseen ihmisen loputtomasta potentiaalista. Kyse on siitä, mitä aivosi toivoisivat sinulta pystyäkseen valmistamaan tarvittavia välittäjäaineita voidaksesi parhaalla mahdollisella tavalla sekä kyetäkseen uudelleen rakentamaan niitä aivojesi osioita, joita masennus ja stressi ovat mahdollisesti vahingoittaneet. Aivomme ovat äärimmäisen muokkautuvia, kun niille vaan annetaan oikeat toipumisen olosuhteet. Huomaa, miten voit kehosi avulla auttaa mieltäsi ja toisinpäin. Ihmisentiteetti on melko ihmeellinen pakkaus! Hyödynnä sitä. Toivon, että voin tarjota mahdollisimman konkreettisia keinoja luoda sellaisia olosuhteita, jotka saavat aivosi sekä koko kehosi hymyilemään. Toivon myös pystyväni korjaamaan tiettyjä väärinkäsityksiä, joita masennukseen edelleen liittyy - valitettavasti myös terveydenhuollon kentällä. Aion myös puhua hyssyttelemättä sellaisista asioista, jotka kuuluvat monen ihmisen arkeen, mutta valitettavasti ylläpitävät huonoa oloa tai jopa pahentavat vointia. Tiedon lisääntyminen voi auttaa meitä jokaista huomioimaan ja edistämään paremmin omaa hyvinvointiamme. Jokainen ihminen on hyvin yksilöllinen oman tarinansa, herkkyyksiensä, voimavarojensa ja pystyvyyskokemuksensa kanssa. Jokaisen masennus on myös yksilöllinen. Aivot sekä keho-mieli -yhteyden perus toimintaperiaatteet ovat kuitenkin samoja meille kaikille. Siksi on mahdollista tarjota toimivia yleispäteviä vinkkejä ja tietoa toipumiseen liittyen.

Mippi

#masennus

8 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com