• philia

Kuinka rakentaa vahva parisuhde

Päivitetty: 19. maalis 2019Halusin kiteyttää tähän kirjoitelmaan muutamia yksinkertaisia, mutta voimakkaita, ajatuksia ja tapoja toimia, jotka ovat kaikista eniten vaikuttaneet omiin ihmissuhteisiini. Kyseessä on ennemmin neljä asennetta kuin konkreettisia tapoja toimia, mutta nimenomaan asenteet vaikuttavat toimintaamme. Yksi asia täytyy kuitenkin todeta - nämä asenteet muuttavat ihmissuhteita parhaiten silloin, kun kaikki osalliset henkilöt, perheenjäsenet tai kumppanit, kukin omaksuvat samat asenteet. Muistetaan kuitenkin, että maailma muuttuu silloin, kun me muutumme. Me emme voi manipuloida maailmaa emmekä toisiamme, se ei ole rakkautta. Voimme kuitenkin valita rakastavan asenteen toimia, puhua ja olla hyvä läheisillemme. Ihmissuhteita on monenlaisia, mutta keskitytään tässä kirjoituksessa parisuhteeseen. Samoja asenteita voi kuitenkin hyvin soveltaa ihan jokaiseen oman elämän ihmissuhteeseen. Disclaimerina vielä, että nämä ovat puhtaasti omia kokemuksiani ja elämäni parhaita oppeja. Jokainen ihmissuhde on omannäköisensä, mutta ajattelen silti, että mainitsemani asiat tuntuvat olevan universaaleja ja ne ovat sovellettavissa monennäköisiin suhteisiin.

Mikä on parisuhteen tehtävä? Tästä voisi kirjoittaa monta kirjaa ja tehdä useamman dokumentin. Tyydyn kuitenkin sanomaan, että minulle parisuhde on ilon, turvan, molemminpuolisen tuen ja kosketuksen tyyssija. Rakkauden ei tarvitse eikä pidä olla kipeää tai loputtoman vaikeaa. Kyse on balanssista, kuten kaikessa. Niin kauan, kun kyse on aikuisten ihmisten vapaaehtoisesta yhteiselosta, tulee mielestäni suhteeseen kuulua huomattavasti enemmän hyviä kuin huonoja aikoja ja hetkiä. Uskon vakaasti, että on parempi olla onnellinen yksin kuin onneton suhteessa, joka ennemmin vie kuin antaa energiaa.

Tässä omat parhaat oppini!

1. Toisen osapuolen rakkauskielen ymmärtäminen.

Tämä on yksi suurimmista asioista, joita puolisot voivat yhdessä opetella ymmärtämään. Usein toisiinsa rakastuvilla ihmisillä on melko samanlainen tapa osoittaa rakkautta ja hellyyttä. Näitä osoituksia on (pariterapeutti Gary Chapmanin mukaan) muun muassa kauniit sanat ja kehuminen, koskettaminen ja fyysinen rakkaus ylipäätään, kahdenkeskinen aika sekä lahjat ja lempeät palvelukset. Opin näistä vuosia sitten Rakkauden Kieli- kirjasta ja ajattelenkin, että varsinkin ensihuuman jälkeen parisuhteessa unohtuu helposti a) tarjota toiselle rakkautta hänen kielellään b) ottaa vastaan (ikään kuin lukemalla "rivien välistä") toisen osapuolen pyrkimystä osoittaa välittämistä. Kummassakin on tärkeä pointti. Osoitamme nimittäin usein rakkautta oman kielemme kautta, emme sillä tavalla, joka toisessa parhaiten resonoi! Mitä tapahtuu suhteessa, jossa kukin osapuoli haluaa tietoisesti ilmaista välittämistä toisen parhaaksi kokemalla kielellä? Hyviä asioita! Tiedätkö sinä, mikä on paras tapa ilmaista rakkautta sille kaikista tärkeimmälle henkilöllesi?

2. oletko mielummin voittaja vai tiimipelaaja?

Rupesin käyttämään vene -vertauskuvaa erityisesti puolison kanssa konfliktitilanteeseen joutuessa. Kuvitellaan, että pariskunta on vierekkäisissä veneissä. Tulee ikävä tilanne, muodostuu riita. Eri veneissä soutaessa on helppo nousta seisomaan ja mouhoamaan, tökkiä airolla toisen veneeseen ja pahimmillaan saada sekä toisen että oma vene kaatumaan. Samassa veneessä koskaan kenenkään kanssa soutaneet tietävät, että on parempi käyttäytyä suht rauhallisesti, muuten kaatuu koko paatti ja molemmat menevät siinä mukana. Minä en halua olla se, joka kaataa veneen. Minun näkemykseni on, että mikäli ihmissuhteet halutaan pitää rakkaudellisina, toimivina ja hyvää energiaa elämään tuomina instituutioina, ei ole varaa keikuttaa venettä! Sanotaan, että riiteleminen parisuhteessa on ok. En itse ole ihan tätä mieltä. Ensin pitää kysyä, että mitä riiteleminen on, mitä sen aikana tehdään, sanotaan ja uhataan? Suuttuminen on tosi ok! Riiteleminen (= rakkaan ihmisen provosoiminen tahallisesti ja tietoisesti) ja pahasti sanominen hetken huumassa on aina satuttavaa, ja minkäänlaisen satuttamisen ei pitäisi kuulua parisuhteeseen.

3. Jos se ei ole toiminut tähän asti, ei se toimi tulevaisuudessakaan. Ja päinvastoin. Tee enemmän sitä, mikä toimii!

Ihmiset odottavat usein eri lopputuloksia toistamalla samoja asioita, joita aina ennenkin. Ja kappas, mikään ei muutu. Paitsi turhautumisen määrä.

4. Omilla säännöillä vai muiden tavoin?

Uskon epätyytyväisyyden ytimen löytyvän joskus myös siitä, että ihmiset eivät välttämättä tohdi a) lähtökohtaisesti ilmaista omia tarpeitaan ja kaipuitaan rakastuessaan ja ajautuvat näin helposti itselle väärännäköiseen parisuhteeseen b) liittyen edelliseen, elää pariskuntana täysin omannäköisesti. On pelottavaa sanoa ääneen, mitä todella haluaa omalta parisuhteeltaan. Se on kuitenkin ainoa mahdollinen tapa saada hyvä suhde. Mitä paremmin tuntee itsensä ennen parisuhdetta, mitä enemmän uskaltaa seistä itse itsensä takana, sitä jouhevammin vetää puoleensa juuri omien arvojen ja toiveiden mukaisen henkilön.


Mippi


18 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com