• philia

Onnelliseksi tekevä ruoka

Päivitetty: 19. maalis 2019Syömämme ruoka ja fyysinen terveys linkittyvät yhteen, se on varmasti melko itsestäänselvää monelle. Harvempi tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että se, mitä syömme, vaikuttaa myös mieleen ja psyykkiseen hyvinvointiimme. Puhumattakaan vireystilasta ja yleisestä jaksamisesta. Myös mieliala, tunteet ja henkinen hyvinvointi jheijastuvat syömiseen. Oikea two way street!

Muutama sana ruoan vaikutuksesta mieleen ja mielen vaikutuksesta ruokaan, siis.

Jos aivoiltasi kysyttäisiin, että mitä ruokaa ne haluavat, niin vastaus ei olisikaan ihan yksiselitteinen. Aivot ovat ohjelmoituneet evoluution saatossa himoamaan makeaa, kaloripitoista ruokaa. Miksi? Koska muinaisihmisen oli tärkeää saada riittävästi nopeaa polttoainetta kehoonsa silloin, kun sitä oli tarjolla. Siwan leivoslaarien sijaitessa kaupunkien joka kulmassa on tämän ajan ihmisen hieman hankalampi harjoittaa metsästäjä-keräilijän luontaista ravinnonhaalimistyyliä. Kaikkea on tarjolla, yllin kyllin. Terveellisestä ruoasta Nutellaan. Kaiken lisäksi ruoan ravintoköyhyys ja edullisuus korreloivat usein keskenään. Muutamankymmenen sentin eineshampurilainen on monelle houkuttelevampi vaihtoehto lompakon kannalta kuin esimerkiksi ruokaisa raakasalaatti. Puhumattakaan eineksen helposta ja nopeasta valmistamisesta. Mikroon ja naamariin. Yksittäiset valinnat eivät murenna terveyttä tai tee ihmisestä piittaamatonta laiskiaista, mutta entä, jos ravintoköyhä polttoaine on 80% siitä, mitä kehollemme annamme?

Meitä motivoi moni asia ruokaa valitessa. Edullisuus, nopeus, terveellisyys, maistuvuus ja vielä ne selkärangasta kumpuavat kivikautisen ihmisen tarpeet. Joita ei muuten ole ihan helppo aina vastustaa, kun puhutaan makean tai muuten vaan ah-niin-houkuttelevan, mutta ravintoköyhän ruoan syömisestä.

(Tiedän tämän harvinaisen hyvin itsekin, sillä raskaana olevalle naiselle keho huutaa yhtälailla nopeita kaloreita ja rasvavaraston kerryttämistä imetystä varten....kyllä, olen vieraillut McDonaldsissa kerran jos toisenkin uskomattoman himon perässä.)

Tunteiden, himojen, houkutusten ja reaktiivisen toiminnan rinnalla meissä hallitsee järki ja tietoisen mielen tietoiset valinnat. Aivomme eivät ole juurikaan muuttuneet kivikaudelta. Sama koskee sekä houkutuksia että tietynlaisten ravintoaineiden tarvetta. Kivikautinen ihminen söi paljon pähkinöitä, siemeniä, juuria, marjoja ja hedelmiä, vihreitä lehtivihanneksia sekä omega-3 rikasta riistaa. Toki metsästäjä-keräilijän oli syötävä monesti sitä, mitä oli tarjolla, mutta ravinto oli pitkälti vitamiini- ja hivenainerikasta sekä takuulla käsittelemätöntä. Nämä periaatteet sopisivat edelleen aivoillemme, mikäli niiltä kysyttäisiin, että mitä ne haluaisivat ja kaipaisivat.


Koiraihmisiä (tai vastaavasti vaikka hevosihmisiä) seuratessa olen huomannut, että moni on fanaattisen kiinnostunut lemmikkinsä lajinomaisesta ruokkimisesta eikä anna tälle mitään ylimääräistä kyseisen dieetin ulkopuolelta. Omaa lajinomaista ruokailua ei välttämättä huomioida samanlaisella hartaudella. Tämä tuntuu erikoiselta. Ei kukaan laita Diesel-autoonsa ysikasibensaa. Kuitenkin olemme valmiit tekemään suuriakin kompromisseja oman ruokavaliomme suhteen - tai vaikka lastemme.

Tarkoitukseni ei ole syyllistää tällä tekstillä, vaan herätellä huomioimaan niitä periaatteita, joilla syömisiimme suhtaudumme. Ruoka saa olla suuri ilo, nautinto ja kiitollisuuden aihe. Myös silloin, kun tietoisesti valitsemme hieman heikommanpuoleisen lounaan tai syömme sen yhden ylimääräisen suklaapatukan. Se, että voimme valita olevamme sekasyöjiä, vegaaneja, lakto-ovoja tai vapaavalintaisesti sokerittomia kertoo siitä, että kuulumme maailman rikkaimpaan ja etuoikeutetuimpaan väestöön.


Itse teen ruokavalintojani nämä ajatukset mielessä ja voin vinkata, että toimii hyvin. Kokeile itsekin!

- Minkälainen olo syömästäni ruoasta tulee? Ylläolevan kuvan mukainen lounas Sis.delin kasvislounasbuffetissa tuntuu ihanalta vatsassa ja pitää nälkää hurjan pitkään. Näiden lisäksi tiedän tekeväni tällä valinnalla hyvää sekä kropan että mielen hyvinvoinnille, kehittyvästä mahatyypistä puhumattakaan.

- Viekö ruokavalintani hyvinvointiani eteenpäin vai tyydyttääkö se vain hetkellisen himon, tylsyyden tai muun tunteen/kokemuksen?

- Sisältääkö syömäni ateria aitoja rakennusaineita (jotain tuoretta, hyvää proteiinia, hitaita hiilihydraatteja, värejä, prosessoimatonta ruokaa...) ja jos ei, niin voinko petrata seuraavalla aterialla?

Ylläolevan check -listan avulla on melko helppo syödä tietoisesti. Homma myös automatisoituu pikkuhiljaa ja tällaiseen pieneen tsekkaukseen ei mene sen enempää aikaa, mitä lounasruokalan jono kestää.

Helppous, automaattisuus ja yksinkertaisuus on tärkeää aivoillemme. Hyviä terveysvalintoja ei tule muuten tehtyä, tai ainakaan jatkettua. Treenaa mieltä tekemään parempia valintoja aivan, kuten treenaisit lihasta salilla. Tee mieluummin pari laadullista hyvää valintaa joka päivä sen sijaan, että yrittäisit muuttaa kaiken kerralla.

Mielesi ja kehosi saa syömästäsi ruoasta hyödyn irti parhaiten silloin, kun syöt hyvällä mielellä. Olemme keho-mieli kokonaisuuksi, joten mieliala vaikuttaa ruoansulatukseen ja ravintoaineiden imeytymiseen. Suolisto nimittäin on kehomme toiset aivot! Huomaan omassa olossa ja myös nälänsäätelyssä sen, kun syön tietoisesti. Kiitollisuus syödystä ruoasta ja sen erilaisista mauista nauttiminen auttaa huomioimaan myös sitä, milloin nälkä on tyydytetty ja olo sopivan kylläinen. Ja mitä puhtaampaa, selkeämpää ja kasvisvoittoisempaa ruokaa ihminen syö, sitä helpommin keho tunnistaa, milloin se on saanut riittävästi kaikkea tarvitsemaansa. Prosessoitu ruoka ei pidä kylläisenä, sen on moni huomannut. Ja miksi pitäisikään! Ruoassa on ehkä kaloreita, mutta ei ravintoaineita. Tarvitsemme toki polttoainetta ja energiaa, mutta se on paljon enemmän kuin pelkät kalorit. Noudattamalla mahdollisimman luonnonmukaista ja homo sapiensin keholle ja mielelle sopivaa lajinomaista ruokavaliota voimme parhaiten. Sekä kehon että mielen tasolla.


Mippi

,

#ruoka #syöminen #tietoisuustaidot #hyväarki

9 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com