• philia

Leikkisyys hoivaa aivoja

Päivitetty: 19. maalis 2019Mitä älykkäämpi eläin, sitä enemmän se käyttää aikaa leikkimiseen, ei ainoastaan selviytymiseen. Mm. delfiinit ja apinat käyttävät paljon aikaa erilaiseen leikkitoimintaan. Leikin voikin määritellä sellaiseksi toiminnaksi, jolla ei ole suoraa hyötyfunktiota. Muistatko koska viimeksi olet tehnyt jotain "turhaa", mutta hauskaa? Yksin tai yhdessä? Jotain, mistä ei ole välitöntä hyötyä, mutta joka tuo iloa ja elämäniloa. Joka parhaimmillaan imaisee mukaansa siten, että ajantaju ja ympäröivä maailma katoaa. Tämä on se tila, jota aivosi rakastavat ja kaipaavat.

Tiedätkö, mikä on aivojen näkökulmasta leikin ja luovuuden vastakohta? Suunnitteleminen ja kontrollointi, itsesensuuri, kaikenlainen "mitähän-noi-musta-ajattelee" -pohdinta. Kun ihminen on leikin ja luovuuden tilassa, aivoalue (dorsolateral prefrontal cortex, "älykeskus") hiljenee. Kyseinen alue on yliaktivoituneena mm. masentuneilla. Luovuus ja leikkisyys on siis paljon enemmän kuin lasten hommaa. Se on valtavan tärkeä osa mielen hyvinvointia. Jos mietit lapsuuden lempileikkejäsi ja niihin liittyviä muistoja, saatat bongata sen flow-tilan, joka näihin hetkiin yhdistyy. Ajantajun menettäminen, täysi heittäytyminen, rajattomat mahdollisuudet luoda ja muuntaa sääntöjä ja leikin tapahtumia, keveys, ilo. Kokemuksia, jotka myös aikuisella ruokkivat ja itseasiassa MUOKKAAVAT aivoja.


HARJOITUS

Muistele muutamaa lapsuuden lempileikkiäsi. Muistoja, henkisiä ja fyysisiä. Mitkä jutut toivat eniten iloa? Missä ja milloin pääsit parhaaseen flow-tilaan, keiden kanssa, yksin? Tarkastelemalla ja muistelemalla näitä hetkiä voit huomata yhteneväisyyksiä nykypäivään. Mitä asioita tehdessä pääset lähimmäksi sitä samaa tilaa? Pelkästään muistelemalla leikkihetkiä ja niihin liittyviä vahvoja muistoja saatat aivosi leikin, luovuuden ja luonnollisen flown tilaa. Vielä parempi, jos voit tehdä tänä viikonloppuna jotain sellaista, jossa pääset leikkimään ja käyttämään luovuuttasi! Piirrä, väritä, mene luontoon seikkailemaan, pelaa ystävien kanssa, rakenna jotain, suunnittele jokin sellainen asia, josta ei ole hyötyä, ainoastaan iloa, kirjoita satu, leiki tilanteeseen aidosti heittäytyen lasten kanssa. Tutkiskele, minkälainen fiilis siitä seuraa! Toista mahdollisimman usein :) Joka päivä on mahdollisuus antautua leikille ja luovuudelle.

Mippi

#leikkijaluovuus #aivojenhyvinvointi

4 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com