• philia

(Riittävän) hyvät elämäntavatTerveelliset elämäntavat toimivat kuin raha säästötilillä. Hyviin elämäntapohin ja terveellisiin valintoihin kannattaa panostaa silloin, kun menee hyvin tai vähintään neutraalisti.

Kun olemme henkisesti ja fyysisesti riittävän vahvoja, meillä on mistä ottaa ja ammentaa silloin, kun haastava päivä tulee. Se nimittäin aina tulee. Näin vene ei keikahdakaan heti nurin.

Esimerkiksi jos reidestä löytyy tarpeeksi lihasta, mahdollisen sairastumisen ja vuodelevon aikana keholla on mistä ottaa energiaa toipumiseen. Ennen kuin keho hyökkää rasvavarastojen kimppuun, se purkaa energiaa lihaksista, koska se on taloudellisempaa. Jos reidessä on luun ja nahkan lisäksi vain vähän lihasta, voi olla, että jo käveleminen vuodelevon jälkeen on niin huteraa, että nuppi vaan tutisee.

Hyvien elämäntapojen ajatus pätee tavalliseen arkeenkin. Kun elämäntavat ovat pääpiirteissään kunnossa, eli elämä on riittävän aktiivista ja ruoka ravintotiheää sekä terveyttä ylläpitävää, satunnaiset poikkeukset eivät haittaa. Joskus on ihan ok ottaa rennosti, löhötä tai juhlia vaikka synttärikakun merkeissä.

Joskus me kohtaamme henkisesti haastavan ajanjakson. Silloin saattaa tuntua että voimavarat eivät riitä huolehtimaan itsestä parhaalla mahdollisella tavalla. Me tiedämme alitajuisesti, että ruoka ja herkut lohduttavat meitä. Siksi me saatamme hakea ruuasta lohtua esimerkiksi riittämättömyyden tunteeseen, suruun tai liialliseen kiireeseen.

Tunnesyöminen voi johtaa lopulta esimerkiksi elintapasairauksiin, joten se ei aina kannata. Toiminnan ja käytöksen juurisyihin olisi hyvä perehtyä. Toisaalta, kun opimme hallitsemaan itse elämäämme ja valintojamme, eikä syöminen enää hallitse, voi ruokailun tuomaa mielihyvää käyttää hyväkseen. Minäpä kerron oman tarinani.

Eräänä iltana olin hyvin stressaantunut. Taustalla oli pitkä sairasloma työuupumuksen vuoksi, olin uusien haasteiden äärellä, taloustilanne oli epävakaa, talomme oli juuri mennyt myyntiin ja läheiseni joutunut sairaalaan. Ensimmäinen talonäyttö oli tulossa parin päivän kuluttua ja olin kaiken huolen ja stressin aikana siivonnut koko päivän taloa ja viettänyt aikaa sairaalassa. Illan tullen olin lopen uupunut. Kaipasin kipeästi sekä lohtua, että ruokaa nälkääni.

Olisin toki voinut hyödyntää hyväksi havaittuja keinoja kuten kevyttä liikuntaa, meditaatiota tai ystävien kanssa juttelua, mutta se ei ollut silloin mahdollista. Piti saada nopea helpotus, jotta pääsisin kallistamaan pääni ajoissa tyynyyn. Tiesin, että kyse on väliaikaisesta tilanteesta ja kaipasin ensiapua.

Siispä minä valitsin syödä herkullisia asioita, juuressipsejä ja tummaa suklaata, joista sain nopeasti energiaa sekä lohtua. Sitten söin tietoisesti ja nautin herkkujen tuomasta vaikutuksesta. Hyvä fiilis valtasi kehon, rentouduin ja sain energiaa.

Jos toimisin joka ilta tai jokaisen vastoinkäymisen kohdalla näin, keskivartalolleni ilmestyisi hormonitoimintaani haittaava vararengas, mielialani madaltuisivat ja jossain vaiheessa elämääni luultavasti sairastuisin johonkin elämäntapasairauteen kuten diabetekseen.

En kuitekaan valitse jokaisella kerralla näin, koska olen opettanut itselleni terveellisiä elämäntapoja. Hallitsen itse elämääni, enkä ole vain impulssien johdateltavana. Koska perusta on kunnossa, vene ei päässyt myrskyn tullen kaatumaan.


4 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com