• philia

"Saanhan olla sinulle taakaksi?"Moni meistä on ollut tai on parhaillaan keskellä raskasta elämäntilannetta. Ero, läheisen menetys, muu suuri muutos, masentunut mieli.

Onnekkaimmilla meistä on läheisiä, jotka aidosti tahtovat olla läsnä ja toimivat kuuntelevina korvina. Moni meistä kuitenkin tunnistaa sen pelon, että rasitamme omilla suruillamme lähimmäisemme puhki. Moni myös hakeutuu terapiavastaanotolle juuri siitä syystä, että ei enää halua kuormittaa läheisiä omilla murheillaan. Missä siis kulkee raja? Voimmeko luottaa toisten kestämiseen vai pitäiskö hankkiutua jonnekin puhumaan asioita halki?

Tässä muutama vinkki ja ajattelun aiheita, olitpa sitten hankalassa elämäntilanteessa tai läheisen roolissa!

Sinulle, kellä on meneillään vaikea aika elämässä:

- Muista, että terveessä ihmissuhteessa kuuluu voida jakaa yhdessä sekä hyviä että haastavia aikoja! Sinulla on oikeus tulla kohdatuksi myös surullisena, ahdistuneena ja pelokkaana.

- Ole rehellinen ja kerro toiveesi avoimesti. "Nyt haluan vain purkaa hetken sydäntä, enkä oikeastaan kaipaa neuvoja!". "Voidaanko vain olla yhdessä, mennä vaikka kävelyllä, olla vaikka ihan hiljaa". "Saanko soittaa sinulle, jos olo on ihan sietämätön?".

- Voit sopia läheisesi kanssa jonkin koodin, jolla myös hän voi ilmaista, että nyt on huono hetki, ja sopia sitten paremman ajan.

- Terapia ja läheisille avautuminen eivät poissulje toisiaan! Terapeutti on neutraali hahmo, kellä ei ole tunnesidettä asiaan ja kenen ainoa tehtävä on olla sinun tukenasi. Terapiassa sinulla on lupa ja oikeus "olla taakaksi"!

Sinulle, joka olet läheisen roolissa

- Omasta jaksamisesta täytyy pitää huolta erityisesti silloin, kun olet puolison roolissa. Vanha kunnon lentoturvallisuus -analogia pätee tässäkin -- > "laita happimaski ensiksi itselle ja auta vasta sitten toista".

- Parisuhde tai ystävyys ei ole terapiasuhde! Suhteelle on tärkeää, että sopivat roolit ja rajat säilyvät. Sinun tehtäväsi ei ole pelastaa tai parantaa ketään. Voit kuitenkin olla arvokkaana tukena!

- Rakkaus ja välittäminen eivät unohdu koskaan! Pienikin eleesi, halua kuunnella tai antaa välillä lähimmäisellesi muuta ajateltavaa vaikka leffakäynnin avulla, voi olla todella merkityksellistä


13 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com