• philia

Ammattilaisen palautumisrutiinit

Päivitetty: 19. maalis 2019Hoitotyön ammattilainen, muutosvalmentaja ja personal trainer Anna-Maria avaa tässä artikkelissa omia palautumisrutiinejaan.

1. Uni. Satsaan uneen, koska unessa kehon lisäksi myös aivot pääsevät palautumaan. Jos unenlaatuni heikkenee tai ilmenee unettomuutta tiedän, että ollaan jo menty liian pitkälle, ja nyt täytyy panostaa enemmän palautumiseen.

2. Palautumishetket päivällä. Tämä liittyy kohtaan 1. Jos päivät ovat liian hektisiä enkä ehdi palautua jo päivän aikana, nukun huonosti.

3. Keskittymisharjoitukset, tietoinen läsnäolo, meditaatio. Tämä taas liittyy kohtaan 2. Ryhdyn helpsti multitaskaamaan, ja silloin keskittymiskykyni häiriintyy, ajatukset laukkaavat ja toiminnan ohjaukseni kärsii. Jos näin käy, pyrin hidastamaan. Saatan lähteä tietoiselle kävelylle, jolloin keskityn vain aistimaan tuntemuksia jalkapohjissa tai kuuntelen linnunlaulua. Itseasiassa kaikkea toimintaa voi tehdä tietoisesti, eikä tarvitse lähteä välttämättä erikseen mihinkään. Usein myös meditoin.

4. Liikunta. Valitsen sopivimman liikuntatavan riippuen sen hetkisestä rasitustilasta. Jos hermostoni on valmiiksi kierroksilla ja olen väsynyt, liikun matalalla teholla. Jos keho ja mieli kaipaavat hengästyttävää, rasittavaa liikuntaa, lähden salille tai juoksen vaikka mäkivetoja.

5. Kylmä. Jos lähelläni olisi avanto, kävisin siellä talvisin. Nyt tyydyn kylmiin suihkuihin, mutta selkeästi edelleen liian harvoin. Kylmälle altistuminen nostaisi stressikynnystä.

6. Ruoka. Olen huomannut tiettyjen asioiden lisäävän stressiä ja vaikeuttavan palautumista. Sen vuoksi olen vähentänyt kofeiinin käyttöä radikaalisti, samoin vehnän ja sokerin. Teollisia makeutusaineita en suosi ollenkaan, en siis juo limuja tai energiajuomia tms. Syön pääasiassa ruokaa, jota kehoni osaa hyödyntää. Pyrin tarjoamaan keholleni ravintoaineita, joita se tarvitsee.

7. Yksin-, tai jouten olo. Silloin kun tapaan paljon ihmisiä tai viiletän menosta ja tapaamisesta toiseen, on saatava vastapainoksi vain olla. Olen tyyppinä sellainen, että annan paljon omaa energiaani toisille, ja imen toisten energiaa itseeni. Joskus se on hyvä, joskus uuvuttavaa.

8. Asenne. Suorittava, ehdoton asennoituminen huonontaa palautumistani sekä stressin sietoa. Siksi pyrin olemaan itselleni ystävä ja opettelen tasapainoa.


Ansku


5 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com