• philia

Näin tunnistat hiipivän työuupumuksen

Päivitetty: 19. maalis 2019Työntekijöiden paineet ja henkinen rasitus lisääntyi, kun työn luonne muuttui tietotyön suuntaan. Työntekijöiden pitäisi pystyä omaksumaan jatkuvasti ja nopeassa aikataulussa uutta, mutta henkinen ja fyysinen kyvykkyys eivät ole kehittyneet samaa tahtia työtapojen muuttuessa.

Stressi ja työuupumus ovat yleistyneet. Hyvinvointia ja terveyttä nakertavina tekijöinä niihin on hyvä kiinnittää huomiota ajoissa. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen saadakseen apua, mutta yllättävän paljon voi tehdä itsekin, kirjoittaa työuupumuksen kokenut muutosvalmentaja ja hoitoalan ammattilainen Anna-Maria Kasanen.


Tunnista merkit!

Opettele tunnistamaan fyysisiä ja psyykkisiä oireita kuten esimerkiksi unihäiriöt, uupunut olo, häiriöt muistissa, tarve hakea rentoutusta alkoholista, ärtymys, agressiivisuus, levottomuus, negatiiviset ajatukset, ahdistus, kipu tai muu ikävä tunne kehossa, vatsantoiminnan muutokset, kyynistyminen, heikentynyt itsetunto, muutokset seksuaalisessa halukkuudessa, hallinnan tunteen ja keskittymiskyvyn katoaminen ja muutokset ruokahalussa.

Jos löydät itseesi sopivia oireita, on aika pohtia mitä voi tehdä. Pitkällä tähtäimellä tärkeintä on puuttua aidosti asioihin, ei tyytyä vain laastareihin kuten lääkityksiin. Ehkä itselle sopiva asiantuntija voisi olla avuksi? Se voi olla esimerkiksi teraputti, hyvinvointivalmentaja tai lääkäri, mielellään stressin asiantuntija.


Vaikuta suoraan stressaantuneeseen hermostoosi!

Tee ja vaadi itseltäsi vähemmän.

Keskity hengittämiseen. Ota syvä sisäänhengitys keuhkojen alaosaan saakka, ja pidä uloshengitys pitkänä. Hengittäminen stimuloi ja rentouttaa hermostoa ja stressioireet helpottavat.

Meditoi. Jos ajatukset laukkaavat eikä meditointi tunnu hyvältä, keskity tietoiseen tekemiseen. Meditointi toimii myös ennaltaehkäisynä.

Lepäile hetki makuuasennossa rauhassa hengitellen. Makuuasennossa verenpaine tasoittuu.

Harrasta sopivaa liikuntaa. Ei ehkä sitä sinulle ominaisinta lajia, vaan stressitasollesi sopivinta. Liian raskas liikunta vain nostaa stressitasoja, mutta toisaalta istumatyötä tekevälle kunnon HIIT voi toimia hyvin stressin purkuna.

Lepää ja virkistäydy riittävästi.

Ryhdy avantouimariksi tai ota kylmiä suihkuja. Kylmä nostaa stressikynnystä


Ennaltaehkäise uupuminen nyt ja jatkossa!

Kun on liian kiire ja vauhti kiihtyy, hidasta.

Jos tauottaminen ja työpäivien venyminen ovat tavallista, asiaan pitää puuttua. Sano useammin ei.

Opettele itsesi. Kun tiedät kuka olet, millaiset ovat arvosi ja mistä löydät merkitystä elämääsi, muut eivät pääse vaikuttamaan. Muista: et ole se, mitä muut ovat mieltä.

85% riittää. Aina ei ole tarvetta täydellisyyden tavoitteluun.

Sano levolle useammin kyllä ja muiden vaatimuksille useammin ei. Tee itsellesi rajat.

Opettele sietämään vaikeita tunteita ja aikoja. Tunteet ja hetket menevät kyllä ohi. Ne saattavat olla yllättävän opettavaisia, kunhan ne kohtaa. Konfliktitkin ovat ok.

Opettele ajattelun joustavuutta. Ehdottomuus uuvuttaa.

Lakkaa multitaskaamasta. Tee vain yhtä asiaa kerrallaan.

Opettele sinulle oikea työtapa.

Panosta palautumiseen. Siihen kuuluu riittävästi lepoa ja unta, virkistävää tekemistä, ravinnepitoinen ravitsemus sekä liikunta.

Huolehdi tauoista. Syö muualla kuin työpisteessä.

Tee ja vaadi itseltäsi vähemmän.


Ansku


11 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com