• philia

Opi hallitsemaan ahdistusta

Päivitetty: 19. maalis 2019


Tunteet ovat luonnollinen osa elämää, eivätkä sellaisenaan ole ongelma, vaan se, miten niihin reagoidaan. Esimerkiksi ahdistuksen tunteen hyväksyminen on usein haastavaa. Onhan se tunteena melkoisen epämiellyttävä.


Usein ahdistusta kokeva henkilö käyttää paljon energiaa ahdistusta vastaan kamppailemiseen ja tunteen kontrolloimiseen. Siitä voi seurata lisää muita epämiellyttäviä tunteita, vihaa, syyllisyyttä, surua, mikä taas kuluttaa energiaa aiheuttaen lisää ahdistusta ja johtaen helposti noidankehään.

Ihmisillä on lukuisia keinoja (alkoholi, lääkkeet, tupakka, seksi, syöminen…) koittaa välttää epämiellyttäviä tunteita. Monet keinoista johtavat vain hetkelliseen helpotukseen ja pidemmällä aikavälillä usein hankaloittavat alkuperäistä ongelmaa aiheuttaen esimerkiksi riippuvuutta tai masennusta. Tunteiden säätelyssä tärkeää on taito hyväksyä tunteet sellaisina kuin ne ovat ja antaa niiden tulla ja mennä. Silloin energiaa ei mene turhaan kamppailuun.

Russ Harris on tehnyt aiheeseen liittyen oivaltavan videon The Struggle Switch, jossa hän vertauskuvauksellisesti käyttää on/off kytkintä kuvaamaan ahdistuksen tunteeseen reagoimista.

Videon voi katsoa alta!


Sanna15 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com