• philia

Mieltä huoltava jooga

Päivitetty: 19. maalis 2019Viitisen vuotta sitten kohistiin tutkimuksesta, jonka mukaan jooga näyttää vaikuttavan samalla tavalla kuin yleisesti masennuksessa käytettävät hoitomuodot, kuten mielialalääkkeet ja psykoterapia, ja näin helpottavan mm. masennusta ja uniongelmia.

Miksi jooga sitten auttaa?

Syy piilee joogan filosofiassa sekä fyysisissä harjoituksissa. Joogan tavoitteena on mielen, kehon sekä henkisyyden tasapaino. Joogan ehdottomasti paras puoli on siinä, että teet sitä sitten fyysiset tai henkiset tavoitteet mielessäsi, sen hyvinvointivaikutukset kumuloituvat rajoja rikkoen. Itseasiassa, koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, ei mitään rajojakaan ole. Mieli vaikuttaa kehoon ihan yhtä paljon kuin keho mieleen.

Joogassa on erilaisia suuntautuksia power-joogasta staattisempaan yin-joogaan. Niilläkin on omat hyvinvointivaikutuksensa. Mielen hyvinvoinnin kannalta parasta liikuntaa on kuitenkin säännöllinen, kevyt, aerobinen eli sykettä nostava liikunta. Sellainen kuin jooga perinteisimmillään voi olla. Kun liikumme kevyesti niin, että hengityksemme hiukan tiivistyy ja syke nousee, verenkierto nopeutuu ja myös aivoihimme päätyy enemmän happea sekä energiaa. Tällöin tärkeät kasvutekijät pääsevät vaikuttamaan, ja muodostamaan uusia hermosoluja sekä yhteyksiä niiden välille. Ihmisen mielen ja kehon on todettu toimivan parhaiten yhteydessä toisiina liikkeessä.

Tietokoneen ja älylaitteiden ääressä aikaansa viettävien ryhti on usein vääristynyt. Se tarkoittaa, että olkapäät kääntyvät eteen, samoin pään asento.Yläselkä voi olla lysyssä, vatsalihakset heikot ja rintaranka, selkäranka sekä lantio voivat olla hyvin jäykkiä. Tällaisessa kehossa kehon nesteet eivät liiku toivotulla tavalla, ja asento voi vaikuttaa itsetuntoon saakka. Lisäksi hengitämme usein liian pinnallisesti, vain ylähengitysteitä käyttäen.

Syvät, rauhalliset hengitykset tekevät tilaa rintarankaan ja hapettavat aivoja tehokkaasti. Joogan lempeät, venyttävät liikkeet tuovat kehoon elastisuutta sekä tilaa, ja vauhdittavat myös aineenvaihduntaa. Jooga harjoittaa lihaskuntoakin, hermotusta parantaen. Sen ansiosta kehonhallinta tehostuu. Jooga saa energiat virtaamaan, olo muuttuu ryhdikkääksi ja sitä myöden itsevarmemmaksi. Käytän itse joogaa itseluottamuksen lisäämiseen niinä päivinä, kun olo tuntuu epävarmalta.


Jooga helpottaa myös stressiä sekä ahdistusta. Salaisuus on tietoinen, syvä hengitys, jotka stimuloi parasympaattista hermostoamme. Se mahdollistaa stressin alenemisen. Kun kehomme stressitila helpottuu, alenee myös ahdistus pikkuhiljaa.

Muut ahdistusta helpottavat tekijät ovat joogafilosofiasta tutut hyväksyntä, tietoisuus, myötätunto sekä ajatus muutokseen sopeutumisesta. Joogassa ajatellaan myös, että et ole sama kuin ajatuksesi ja tunteesi. Sama käsitys näkyy myös länsimaisessa terapiatyöskentelyssä. Ajatusten ja tunteiden on tärkeää antaa tulla ja mennä. Niitä ei tarvitse vältellä, eikä niihin tarvitse tarrautua. Omia ajatuksia ei aina tarvitse edes uskoa.

Kaikki edellä mainittu parantaa myös unensaantia, ja niinkuin tiedämme, uni on hyvin tärkeä tekijä mitä tulee mielenhyvinvointiin.

Oletko jo kokeillut joogaa?


Ansku


21 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com