• philia

Imeytyykö syömäsi ravinteet?

Päivitetty: 16. maalis 2019


Oletko tullut ajatelleeksi, että ruoansulatuskanava on oikeastaan elimistön sisäpuolelle poimuttunutta ulkopintaa? Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka ruoka olisikin päätynyt onnistuneesti tälle alueelle, se ei vielä yksinään riitä ravitsemaan meitä.

Moni valittelee energiatonta oloa, huonoa kynsiä tai hiuksia, ihottumaa ja vatsaongelmia. Kysyy netin

keskustelupalstalta mikä ravintoainepuutos mahtaa olla kyseessä ja millä pillerillä pulma helpottaisi.


Yksittäiset ravintolisät eivät välttämättä ole ratkaisu. Suosittelen katsomaan ennen purkkiin tarttumista kokonaistilannetta ja panostamaan ravinnon imeytymiseen. Siitä voi lähteä liikkeelle, että kysyy itseltään muutaman kysymyksen:

*Kärsinkö kroonisesta stressistä?

*Onko ruokavalioni monipuolinen ja löytyykö siitä ainakin erilaisia kasviksia sekä hyviä rasvoja?

*Onko käytössäni lääkityksiä?

*Käytänkö alkoholia tai tupakkaa?

*Syönkö hotkien?

*Olenko iäkäs? (Tämä liittyy suolahapon eritykseen, joka vähenee iän myötä)


Edellämainitut kysymykset liittyvät ruoan pilkkoutumiseen sekä imeytymiseen. On oleellista, että ravinto pilkkoutuu ja imeytyy käyttöömme, sillä me, meidän terveytemme ja jopa mielemme hyvinvointi koostuu siitä mitä me syömme, oikeammin sanottuna imeytämme.

Jos ruoka ei imeydy, se ei kulkeudu soluillemme eivätkä aminohapot, vitamiinit, rasvahapot, antioksidantit tai kivennäisaineet pääse tekemään tärkeitä tehtäviään.Tämän me huomaamme olossamme sekä terveydessämme. Se voi näkyä suolisto-ongelmina, heikentyneenä immuniteettina, huonoina kynsinä, uupumuksena, apeana mielialana, päänsärkyinä, pulmina ihossa ja niin edelleen. Lopulta tilanne voi johtaa sairastumiseen.

Onneksi me voimme vaikuttaa asiaan, jopa melko helpostikin. Suoliston pinta uudistuu säännöllisesti, joten viikkojen ja kuukausien kuluessa toimenpiteiden myötä tilanne helpottaa.


Ensin laitetaan perusasiat kuntoon. Aloitetaan stressistä.

Kehomme ei pysty sulattamaan ruokaa stressaavan tilanteen ollessa päällä. Jos stressi on kroonista, muuttuu ruuansulatusongelmakin krooniseksi. Stressinhoito sekä ehkäisy on siis oleellista. Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista. Se kuuluu elämäämme.

Sitten huomio ruokavalioon. Suosittelen alkuun helposti sulavia ruokia kuten kypsennettyjä tai haudutettuja, smoothieita, sosekeittoja ja niin edelleen. Huolehditaan hyvien rasvojen sekä kuitujen saannista. Punainen liha jätetään pois ja vaihdetaan se vaaleaan lihaan tai kalaan, tai siirrytään mahdollisesti (ainakin joksikin aikaa) kasvisruokavalioon. Teollisesti prosessoiduista valmisteista luovutaan, samoin kuin sokeri- ja valkojauhotuotteista. Pureskeleminen on tärkeä osa ruoansulatusta. Kun ruoka pureskellaan huolellisesti, se hienontuu pienemmäksi. Samalla siihen sekoittuu sylkeä jossa on entsyymejä. Ruuan pilkkoutuminen alkaa siis suussa, osittain myös jo imeytyminen.

Hyvät suolistobakteerit ovat avuksi. Näiden määrää voi lisätä käyttämällä laadukasta probioottivalmistetta. Hyvät suolistobaktreerit käyttävät mm. kasviksista saatavia kuituja ravinnonlähteenään. Kiitoksena ateriasta ne erittävät hyvää tekeviä lyhytketjuisia rasvahappoja. Rasvahapot toimivat paksusuolen solujen energian lähteenä. Suoliston mikrobisto tuottaa myös vitamiineja, kuten K-vitamiinia sekä biotiinia, sekä käsittelee suolistoon päässeitä vierasaineita huonontamalla niiden imeytymistä. Lisäksi mikrobit osallistuvat immuunipuolustukseen.


Probioottien lisäksi on muitakin lisäravinteita joista voi olla apua. Esimerkiksi Omega-3 -valmiste sekä L-glutamiini, joka on aminohappo.

Edellä mainituilla toimenpiteillä pääsee jo loistavaan alkuun. Kun ruoansulatus ja imeytyminen toimii, solumme saavat tarvitsemansa energian ja me huomaamme sen positiivisesti voinnissamme.

Jos kaipaat enemmän apua, meiltä Philiasta sitä löytyy!

Aurinkoista kevättalvea!


25 katselukertaa

© 2019 Philia. Proudly created with Wix.com